Digitaal leren: de toekomst voor organisaties

Digitaal leren: de toekomst voor organisaties

De evolutie van de mens en technologie heeft het L&D vakgebied sterk beïnvloed. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar in het op grote schaal toepassen van digitaal leren. Digitaal leren omvat iedere vorm van leren waarbij technologie wordt ingezet. Inmiddels maakt meer dan de helft van de bedrijven gebruik van digitale platformen om medewerkers op uniforme wijze te ontwikkelen. Ontdek waarom het faciliteren van digitaal leren een must is voor vooruitstrevende organisaties.

Vormen van digitaal leren

Doorgaans wordt er onderscheidgemaakt tussen 6 verschillende vormen van digitaal leren:

  1. E-learning, waarbij deelnemers op een zelf gekozen moment een cursus volgen.
  2. Virtual classrooms, waarbij deelnemers een cursus online volgen via applicaties als Microsoft Teams en Zoom.
  3. Webinars, waarbij een groep personen een korte, interactieve lezing volgt over een specifiek onderwerp.
  4. Virtuele werelden, waarbij iemand in een gesimuleerde en animeerde wereld zichzelf ontwikkeld.
  5. Raadplegen van online bronnen, waarbij iemand via bijvoorbeeld zoekmachines informatie raadpleegt.
  6. Performance support, waarbij gebruikers digitaal ondersteund worden op de werkplek met relevante informatie.

 

Leervoorkeuren van nieuwe generaties

Leervoorkeuren van medewerkers zijn niet universeel. Organisaties proberen een antwoord te vinden op de vraag: “Hoe ondersteun je medewerkers om constant het beste uit zichzelf te halen, op een manier die bij de medewerker past?” Nieuwe generaties voelen steeds minder voor klassikale trainingen en hebben een voorkeur voor vormen van digitaal leren. Organisaties moeten daarin faciliteren om de ‘war on talent’ in eigen voordeel te beslissen.

Flexibel, snel en actueel leren

Bij digitaal leren, met uitzondering van virtual classrooms, beslist een medewerker zelf wanneer hij/zij intrinsiek gemotiveerd is om te leren over een specifiek onderwerp. Door de intrinsieke motivatie neemt de medewerker sneller én beter informatie op. De verschillende vormen van digitaal leren zijn eenvoudig online te updaten, waardoor de medewerker altijd verzekerd is van actuele informatie.

Kennis delen met collega’s

Individuele medewerkers van een organisatie beschikken over specialistische kennis. Het is voor de organisatie wenselijk dat deze kennis behouden blijft en verder verspreid wordt binnen de organisatie. Een-op-een overdracht van kennis is tijdrovend. Digitaal leren biedt de oplossing voor organisaties. Wanneer specialistische kennis eenmaal digitaal verwerkt is, dan blijft dit voor altijd voor de organisatie behouden.

 

Leven lang digitaal leren

Razendsnelle en frequente (technologische) ontwikkelingen zorgen ervoor dat een ‘leven lang leren’ noodzakelijk is. Alleen door regelmatige bijscholing blijven medewerkers gemotiveerd en inzetbaar. Medewerkers moeten door de ontwikkelingen en bijscholing veel meer informatie verwerken dan vroeger. Digitaal leren faciliteert dit door altijd en overal ondersteuning te bieden. Het terugkijken van een cursus, e-learning module of gerichte performance support zorgt ervoor dat een medewerker voortdurend over de juiste informatie en kennis beschikt.

Intuïtieve platformen voor digitaal leren

In het verleden bestempelden organisaties digitaal leren al snel als te duur. Dit werd veroorzaakt door de tijd die het creëren en actualiseren van e-learning kostte. Tegenwoordig zijn er diverse intuïtieve platformen, zoals SelfGuide, waarmee digitaal leren kostenefficiënt gefaciliteerd kan worden. De intuïtieve platformen zorgen ervoor dat content voor digitaal leren eenvoudig en snel gecreëerd, geactualiseerd en centraal beschikbaar gesteld kan worden.

 

Voordelen van digitaal leren

Op basis van verschillende onderzoeken zijn de onderstaande redenen geïdentificeerd voor de massale inzet van digitaal leren:

  • Medewerkers de mogelijkheid bieden om altijd en overal te kunnen leren.
  • Eenvoudiger inspelen op verschillen in voorkennis, niveau en leervragen.
  • Verkorte doorlooptijd bij het opleiden van grote groepen medewerkers.
  • Directe toepassing van het geleerde op de werkplek.
  • Uitgebreide mogelijkheden om leren aantrekkelijker te maken.
  • Cursusmateriaal dat na afloop altijd toegankelijk blijft.

Digitaal leren faciliteren in je organisatie

Wil je op de hoogte blijven van blogs over digitaal leren? Meld je dan hieronder in de footer aan voor onze nieuwsbrief. Daarnaast staan onze consultants je graag vrijblijvend te woord met informatie over digitaal leren en onze eigen oplossing: SelfGuide.

Ervaar zelf het gemak van SelfGuide