Voor organisaties is het cruciaal dat medewerkers zichzelf constant blijven ontwikkelen om duurzaam inzetbaar te blijven. Daarbij nemen IT-oplossingen door de digitalisering een steeds grotere rol in bij het werk van vrijwel iedere functie. Het is daarom belangrijk dat organisaties medewerkers de juiste handvaten bieden om zichzelf digitaal vaardig te maken én te houden. Een steeds vaker voorkomende leervorm is microlearning.
Microlearning is kennis opdoen met kleine brokjes in een korte periode. Het wordt ingezet om belangrijke kennis te herhalen, maar ook om kennis toegankelijk en duurzaam te maken. In een snel veranderende wereld is het voor medewerkers cruciaal om te blijven leren, zodat men door alle technologische ontwikkelingen kan blijven werken in de moderne werkomgeving. Er is steeds meer te doen in minder tijd, waardoor kennis opdoen in kort maar krachtige wijze populair is.
In een snel veranderende wereld blijkt dat microlearning erg populair is onder organisaties en medewerkers. De populariteit van microlearning is te danken aan vele belangrijke voordelen die het met zich mee brengt. We noemen er een paar:
1) Microlearnings zijn direct beschikbaar als er behoefte aan is
2) Microlearnings zijn met korte en bondige content eenvoudig om te consumeren
3) Microlearnings zijn door de omvang eenvoudig actueel te houden
4) Microlearnings zijn vaak onderwerp- of probleemgestuurd en daardoor erg specifiek
Microlearning is uitermate geschikt als het gaat om het ondersteunen van werknemers bij het werken met IT-oplossingen. Een goede toepassing hiervan is bijvoorbeeld performance support. Hierbij krijgen werknemers precies de juiste informatie over IT-oplossingen die ze nodig hebben om optimaal te kunnen presteren op de werkvloer. Ook kunnen microlearnings worden ingezet in om kennis over IT-oplossingen te herhalen, of om deze kennis toegankelijk te maken. Zo kan het een effectief middel zijn om werknemers kennis te laten maken nieuwe IT-oplossingen binnen een organisatie.
Om microlearnings aan medewerkers beschikbaar te stellen gebruiken veel organisaties een platform. Zo’n platform dient als een digitale omgeving waar medewerkers snel en eenvoudig de juiste kennis kunnen vinden en consumeren. Voorbeelden van systemen die kunnen dienen als platform om microlearnings met gebruikers te delen zijn: Applicatie Instructie Platforms (AIP), Learning Management Systemen (LMS), Performance support systemen en kennisportalen.
Om microlearning effectief te laten zijn moet de content aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is het belangrijk om zowel tekst, afbeeldingen en/of video te gebruiken om de content zo rijk mogelijk te maken. Met ons eigen platform voor microlearnings, SelfGuide, kun je heel eenvoudig microlearnings voor IT-oplossingen creëren. Daarbij gebeurt alles in hetzelfde intuïtieve format: zowel het creëren als het consumeren. Wil je microlearnings niet zelf creëren? Er zijn ook kant-en-klare microlearnings beschikbaar over veelgebruikte IT-applicaties.
Wil je meer weten over microlearning voor IT-oplossingen en hoe het van waarde is voor jouw organisatie? Meld je dan hieronder in de footer aan voor onze nieuwsbrief. Daarnaast staan we je graag vrijblijvend te woord over ons eigen platform: de SelfGuide.