Woonbedrijf werkt aan fijn en ongestoord wonen in Brabant. Met de inzet van SelfGuide verbeteren ze het applicatiegebruik van collega's en ondersteunen ze hun huurders.
Woonbedrijf werkt aan fijn en ongestoord wonen in Eindhoven, Helmond en omgeving. Iedere dag zetten 350 collega’s zich in om ruim 70.000 mensen van een kwalitatieve woning te voorzien in een leefbare buurt. Als woningcorporatie zet Woonbedrijf in op de digitalisatie van processen om de ondersteuning aan bewoners te vereenvoudigen en versnellen.
Steeds meer applicaties bij Woonbedrijf zijn cloudgebaseerd. Middels moderne EnterpriseService Bus (ESB) technologie en strakke integratielijnen sluiten de diverse ‘best of breed’ oplossingen feilloos op elkaar aan. Als Architect Informatiemanagement is Leon van der Zanden verantwoordelijk voor het ontwikkelen van kaders die leiden tot een passende en duurzame informatievoorziening binnen Woonbedrijf en haar samenwerkingspartners. Over de uitdagingen hierbij vertelt hij:
“We hebben te maken met legacy versies van software en een sterk wisselend medewerkersbestand, waardoor de doorontwikkeling van de informatievoorziening soms lastig is. Het vereist veel aandacht voor kennisborging- en deling.”
Leon van der Zanden was zich voorafgaand aan het gebruik van SelfGuide al bewust van de waarde van instructies. Echter stemde de toenmalige aanpak hem niet tevreden. Instructies werden met Paint, Word en screenshots in elkaar gezet. Verschillende problemen kwamen naar voren bij deze aanpak: de arbeidsintensiviteit, verschillende formats waarin de instructies werden gemaakt en de onderhoudsgevoeligheid. De conclusie die werd getrokken was:
"We liepen veelal achter de feiten aan bij het gebruik van instructies. Als intuïtieve tool voor instructies met intelligente features sloot SelfGuide aan bij onze behoeften. Na een positieve kennismaking hebben we besloten om SelfGuide per direct in gebruik te nemen."
Alle medewerkers profiteren van de intuïtieve en doelgerichte instructies. Voor alle door de afdeling informatiemanagement beheerde applicaties worden instructies beschikbaar gesteld. Op organisatie breed niveau draagt het gebruik van SelfGuide bij aan verschillende doelstellingen: actieve kennisdeling, uniform werken en minder verspilling.
“Mijn ervaring is dat we nu in staat zijn om tot 6x sneller een kwalitatieve instructie te maken ten opzichte van de oude situatie. De kwaliteit is zichtbaar in uniformiteit, vindbaarheid, gebruiksgemak en ontwikkelgemak.”
Naast het aanbieden van instructies in decentrale bibliotheek is het ook mogelijk om uitgebreide handleidingen of doelgerichte trainingen samen te stellen op basis van meerdere instructies. Hierbij heb je demogelijkheid om afbeeldingen, bestanden en hoofdstukken toe te voegen.
“Voorlopig maken we bij Woonbedrijf gebruik van instructies en handleidingen. De trainingsfunctionaliteit gaan we inzetten wanneer ons nieuwe LMS-systeem draait. Voor ons is SelfGuide dé tool om lesmateriaal en kennis mee te maken en delen.”
Beheerders van instructies maken gebruik van de recorder en editor om snel instructies te maken en eventueel later te optimaliseren. De gebruiker bekijkt instructies stapsgewijs en in eigen tempo binnen de gebruiksvriendelijke viewer.
“Zowel beheerders als gebruikers hebben positieve ervaringen. In mijn netwerk zou ik het product zeker aanbevelen. We hebben het gevoel dat we nog meer uit het product kunnen halen, wanneer specifieke features ontwikkeld zouden worden. Deze hebben we dan ook aangedragen. Daarbij hebben we zeker het gevoel dat we gehoord worden. Dat is erg prettig.”